torsdag 30 september 2010

Så fick man skämmas igen...

Ingenting är omöjligt säger en del och det är självklart helt fel. Det finns såklart massor med saker som är omöjliga. Men helt klart är det väldigt mycket mer som är möjligt än vad vi tillåter oss att tro. Och jag som brukar tycka om att lite präktigt påpeka det och försöka peppa mig själv och andra borde naturligtvis tänka på det lite oftare än jag gör. Som i går på badhuset, till exempel.

Lilleman och jag lekte lite med olika frigolitattiraljer i vattnet när han plötligt tog upp den lilla simplattan, ni vet sån där man håller framför sig när man ska träna bansparkar, och glatt sa: ""Jag vill sätta upp den på väggen!"

Eftersom jag ändå är besjälad av tanken att försöka hjälpa Lilleman uppnå alla sina mål här i livet kollade jag blixtsnabb efter krokar eller hyllor, någon lina eller annat han skulle kunna fästa simdynan i. När det inte fanns någon förklarade jag med huvudet på sned att "älskling, det går inte att sätta upp simdynan på väggen."

Döm om min förvåning när han tar den lilla frigolitbiten och helt enkelt smackar fast den mitt på väggen! Stolt backar han två steg, vänder sig om och tjuter triumferande att "Det gick pappa! Jag kunde!" Vattnet på frigoliten gjorde att biten sög fast i den fuktiga kakelväggen och där satt simdynan!

Jag fick skämmas över min begränsande attityd och Lilleman hade ännu en gång lärt mig något om livet. Det finns sånt som är omöjligt, men det är betydligt mer som är möjligt än vi tror om vi bara kan, vill och orkar prova trots att det finns dom som står bredvid och ruskar på huvudet. Tack Lilleman!

måndag 27 september 2010

BADDÖFING!

När börjar vi bli påverkade av reklam på exempelvis tv? Och när börjar vi ta efter beteende från våra "idoler"? Jag vet faktiskt inte, men det är alla fall före två år och två månaders ålder!

Häromveckan gick Lilleman omkring hemma och halvsjöng "baddöfing, baddöfiiiing", utan att vi förstod vad han menade. När vi frågade vad baddöfing var tittade han frågande på oss och sa självklart "Baddöfing", helt enkelt. Småsjungandet fortsatte på skötbordet en annan kväll och vi förstod fortfarande ingenting.

Så en eftermiddag skrek han plötsligt ivrigt från vardagsrummet: "Mamma, baddöfing på tv nuuuuu!" Gissa om hustrun släppte det hon hade för händerna och rusade dit. På tv:n var det reklam för försäkringsbolaget If där de som slutkläm sjunger "Don't you worry - baddöfing!!! Lyssna själv får du höra!


Inte fullt lika gulligt var det när vi avslutade en lunch på en restaurang i stan i onsdags med en Piggelin. När glassen var slut höll han i mitt tycke på o lekte med pinnen runt munnen. När jag frågade vad han gjorde svarade han - tyckte jag - "jag rakar, pappa". Men det var ju gulligt, han har sett mig raka mig och apade efter. Men nähäpp! När jag bekräftade med "jaha, du rakar dig", svarade han upprört: "nej, jag RÖKAR!" Hallå! Tvår år och två månader gammal!!!

Inte blev det bättre av att han dessutom puffade som ett ånglok varje gång han tog ur pinnen ur munnen heller! *suck*

Han har alltså sett sin största syster, 18-åringen, röka några enstaka gånger + kanske någon av kunderna utanför butiken. That's it! Och redan tycker han det är häftigt att apa efter! Det gäller helt klart att börja tänka sig för vad vi dels exponerar honom för, dels hur vi ska kunna bidra med positiva motbilder...

tisdag 21 september 2010

Sverige har blivit kallare...

I går morse fick jag för första gången skrapa rutan på bilen, vilket påminner om att vintern obönhörligen är på väg. Huvva. Jag är ingen big fan av vintern, men det är i och för sig mycket bättre med kyla och snö än det vi har framför oss de närmaste två månaderna.

Sen blir det ju spännande att se vad vi har framför oss de närmaste fyra åren. Söderhamn är alltså Sverigedemokraternas starkaste fäste norr om Blekinge. De fick över 11 % i kommunvalet här och en bit över 13 % till och med i vissa kommundelar. Den stora frågan nu är ju om det är en vind av samma intolerans och trista människosyn som vi sett i andra delar av Europa, eller om det "bara" är en missnöjesaktion typ den vi såg när Ny Demokrati kom in. Det blev ju inte så mycket drag under galoscherna under den mandatperioden och kort därefter dog ND och sympatisörerna återgick till de etablerade partierna.

Känslan här är väl den att även om det finns många inte fullt så strategiskt och verbalt utveklade människor i SD så finns det också en kärna som är betydligt kompetentare och slugare på det retoriska området än Ian och Bert. Det ska bli intressant att följa hur SD kommer att hantera de här fyra åren, om de andra partierna kommer att alliera sig förbi SD och ignorera deras krav eller om de, som med MP tidigare i historien, kommer att bli tydligare och aktivare på deras tre kärnområden för att på så sätt "avväpna" dem till nästa valrörelse.

Olustigt är det i alla fall. Inte bara att vi går mot en vinter årstidsmässigt, utan att även uppenbarligen människor i min närhet är beredda att göra invandrare till syndabockar för problemen i vår kommun och vårt land. Bara att fälla upp kragen, rusta sig för att möta vintern och hoppas att det kommer en vår och sommar igen...