tisdag 21 september 2010

Sverige har blivit kallare...

I går morse fick jag för första gången skrapa rutan på bilen, vilket påminner om att vintern obönhörligen är på väg. Huvva. Jag är ingen big fan av vintern, men det är i och för sig mycket bättre med kyla och snö än det vi har framför oss de närmaste två månaderna.

Sen blir det ju spännande att se vad vi har framför oss de närmaste fyra åren. Söderhamn är alltså Sverigedemokraternas starkaste fäste norr om Blekinge. De fick över 11 % i kommunvalet här och en bit över 13 % till och med i vissa kommundelar. Den stora frågan nu är ju om det är en vind av samma intolerans och trista människosyn som vi sett i andra delar av Europa, eller om det "bara" är en missnöjesaktion typ den vi såg när Ny Demokrati kom in. Det blev ju inte så mycket drag under galoscherna under den mandatperioden och kort därefter dog ND och sympatisörerna återgick till de etablerade partierna.

Känslan här är väl den att även om det finns många inte fullt så strategiskt och verbalt utveklade människor i SD så finns det också en kärna som är betydligt kompetentare och slugare på det retoriska området än Ian och Bert. Det ska bli intressant att följa hur SD kommer att hantera de här fyra åren, om de andra partierna kommer att alliera sig förbi SD och ignorera deras krav eller om de, som med MP tidigare i historien, kommer att bli tydligare och aktivare på deras tre kärnområden för att på så sätt "avväpna" dem till nästa valrörelse.

Olustigt är det i alla fall. Inte bara att vi går mot en vinter årstidsmässigt, utan att även uppenbarligen människor i min närhet är beredda att göra invandrare till syndabockar för problemen i vår kommun och vårt land. Bara att fälla upp kragen, rusta sig för att möta vintern och hoppas att det kommer en vår och sommar igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar